Головна » Статті » Мої статті |
Поради пасічника зі стажем «Ось ви стоїте на ринку і ніяк не можете перевірити мед за допомогою хімічних реакцій. Потрібно пам'ятати дві речі: справжній мед - він тягнеться довго-довго, його на ложку намотати можна, як нитку. Якщо падає на тарілку і не розтікається, а гірку таку утворює, складочками лягає, значить в цей мед додали цукор з водою. А друге - смак. Справжній мед ніколи не буде просто солодким. Він терпкий, іноді навіть гіркотою віддає - через специфічні ферменти». Добре, якщо поверхня меду рихла, пухнаста, ніби біла піна, а в кристалізованому меді видно білі плями. Це не цукор - це бульбашки повітря виходять на поверхню. Значить, мед не розігрівали, перед тим як розфасовувати. До речі, те, що мед кристалізується - зовсім не ознака підробки. Навпаки, натуральний мед «цукрується» швидше - вже через місяць. Через те, що в ньому пилку більше. Якщо мед зовсім не кристалізується, то, можливо, він просто піддавався термічній обробці і всі корисні речовини в ньому виварені.
Кілька секретів меду-підробкиВиявляється, в мед додають не тільки цукор, але й борошно, крохмаль і навіть крейду. Визначити це можна лише експериментальним шляхом. Так, якщо на мед, розведений дистильованою водою, капнути йоду, і він посиніє - значить, є крохмаль. А якщо накапати пару грам оцту, то за наявності крейди відбувається скипання суміші через виділення вуглекислого газу. Також хороший мед розчиняється у воді без залишку, якщо ж на поверхні або в осаді видно сторонні домішки, значить, мед фальсифікований.
Які види меду найпопулярнішіВзагалі-то в світі існує більше ста сортів цих ласощів, але в Україні найбільш традиційні три: липовий, гречаний і з акації. Всі вони різного кольору і різні на смак. Їх дуже легко відрізнити за кольором: найсвітліше - з акації, він майже прозорий, з легким жовтуватим або зеленуватим відтінком, повільніше всього кристалізується. | |
Переглядів: 277 | |
Всього коментарів: 0 | |