Головна » Статті » Мої статті |
Бджоли - найпрацьовитіші істоти з усіх земних створінь, з"явились на Землі набагато раніше за людину. Новонароджені бджоли починають трудитися вже на другий день свого життя - спочатку "прибиральницями", чистячи і поліруючи комірочки стільників, а від 6-10 дня - вже будують стільники і виконують "навчальні" польоти. Для того, щоб виготовити 1кг меду, бджолі потрібно "налітати" 300 тисяч кілометрів і "відвідати" 10 млн квіток, а щоб отримати ложку меду (30г), 200 бджіл мають збирати нектар цілий день. Принісши нектар з квіток до вулика, бджоли для того, щоб захистити його від псування, відразу "консервують": усувають зайву вологу, посилено (навіть уночі) вентилюючи вулик своїми крильцями, додають речовини, завдяки яким мікроби, бактерії, грибні спори гинуть, потрапивши у нектар. Відтепер нектар перетворюється на мед - продукт, який зберігається, мабуть, вічно. Мед, що його знайдено у гробниці фараона, зберіг смак і аромат, хоча й минуло кілька тисяч років. Мед як цілющий засіб посідав чільне місце у медицині стародавнього Єгипту (на емблемах фараонів зображені бджоли). Наша кров має містити приблизно одну чайну ложку цукру: якщо ця кількість зменшиться наполовину, людина втратить свідомість, збільшення вмісту цукру в крові спричиняє діабет. Тому потрібно дбати про "цукрову рівновагу". Однак йдеться не про рафінований цукор, який ми споживаємо - він не має цінності та ще й шкоди завдає. Цукор, що його виготовляють з цукрового буряка, містить тільки одну поживну речовину, що несе лише калорії і має складну хімічну форму (дисахарид). Тобто, щоб засвоїти, організм повинен її розщепити на простіші речовини, а це може викликати бродіння і здуття живота. Отже, наш організм втрачає життєву силу, якщо ми споживаємо цукор, який, як виявили вчені, ще й "забирає" з організму такі життєво важливі вітаміни групи В і кальцій. Натомість мед - незамінне джерело природних цукрів (фруктози, глюкози та ін.) легко засвоюється (з усіх харчових продуктів тільки мед засвоюється нашим організмом на 100%). Мед додає нам життєвої сили, бо організм засвоює його без зусиль - це за нас зробили бджілки-трудівниці, які назбирали цінного нектару, в якому енергія сонця і рослин, вклали свою енергію і життєву силу, виготовляючи мед. Тому він такий корисний і смачний. Мед окрім цукрів містить ферменти, вітаміни, мінерали, кислоти, амінокислоти, гормони, інгібіни (антисептики, бактерицидні речовини, пероксид водню), 50 ароматичних речовин. На відміну від рафінованого цукру мед не руйнує зубну емаль. Мабуть немає такої хвороби, при якій мед не був би корисним. Це універсальний продукт і ліки. Мед відновлює сили, заспокоює, покращує сон, сприятливий для шлунка, печінки, корисний при великих фізичних навантаженнях, при цукровому діабеті, захворюваннях органів дихання, нирок і сечового міхура, має сильну бактерицидну дію (вчені виявили, що всі бактерії, навіть збудники перитоніту, тифу, холери, дизентерії, потрапивши у мед, гинуть). Віддавна мед успішно використовується для загоєння опіків і ран (навіть тяжких, із відмиранням тканин!). У клініках України і Росії за допомогою меду лікують різні захворювання очей. Мед помічний при нервовому і фізичному виснаженні, хворобах серця і судин. Під час променевої терапії доцільно вживати по 3 столові ложки меду (краще разом з квітковим пилком) на день. Він сприяє виведенню токсинів, зміцнює організм, допомагає йому боротися з раковими клітинами.
Мед потрібно вживати вагітним, щоб уникнути токсикозу, створити фундамент для народження здорової дитини, полегшити пологи. Нестачу кальцію в організмі також компенсує мед. Через дві години після вживання однієї столової ложки меду досягається потрібна концентрація кальцію в крові людини і зберігається такою протягом доби! Мед містить вітаміни групи В, які дуже важливі для людини. У звичайній "цивілізованій" їжі їх украй мало. На відміну від меду, цукор є "викрадачем" цих вітамінів, а також кальцію з організму людини. Харчування сучасної людини доволі одноманітне, і вона нерідко захворює, бо у кров, органи, м"язи, кістки не потрапляють необхідні речовини. Натуральний високоякісний мед поповнює ці потреби. Жоден інший природний продукт не постачає так швидко організмові необхідну енергію, як мед. Його можна застосовувати і для схуднення (як замінник більшості харчових продуктів) і для збільшення маси тіла (як харчову добавку). Мед як здоровий продукт харчування можна споживати у чистому вигляді, не змішуючи ні з чим (тоді його цілюща дія найсильніша), можна розчиняти у воді, вживати з настоями лікарських трав (але не гарячими), зі свіжоприготованими соками, кисломолочними продуктами, сухофруктами, кашами. Бджолиний мед застосовують як протиотруту при отруєнні грибами, інших харчових отруєннях. Завдяки протимікробним та протибродильним властивостям мед придатний для консервування. У меді виявлено своєрідний "гормон росту", бо розсада рослин краще приймається, якщо перед садінням її на одну годину покласти у склянку води з розчиненими у ній кількома кришталиками марганцівки і чайною ложкою меду. Алергія на мед трапляється зрідка, особливо, якщо вживати його помірковано. Можливо, алергія виникає на певний сорт меду, тому варто спробувати інший. Добова доза меду для дорослих - приблизно 100г, для дітей - 30-50г. Весняний (травневий) мед у народі вважається найціннішим, бо у травні цвіте найбільше рослин. Вживають його для лікування дихальних шляхів, різних запалень. Мед з липового цвіту належить до найкращих сортів. Помічний при застудах,ангінах, нежитю, бронхітах, а також при гнійних ранах та опіках. Гречаний мед належить до високоякісних медів, має особливі лікувальні властивості, порівняно зі світлими медами містить більше білків і заліза. Допомагає при недокрів"ї, корисний для серця і судин. Акацієвий мед - один з найкращих. Зміцнює організм. Цей мед дуже довго не кристалізується, бо містить багато фруктози. Мед з різнотрав"я має високу харчову і лікувальну цінність, бо зібраний з м"яти, материнки, чебрецю, шавлії, волошки та інших лікарських рослин. Переважно мед який продається в магазинах, під час фасування нагрівають. Потрібно пам"ятати, що мед, нагрітий до температури понад 37ºС, втрачає свою цілющу силу. Саме тому для лікування не слід його класти у гарячий чай чи додавати до гарячих страв. Дехто, побачивши закристалізований мед, думає, що він зацукрився, бо до нього підмішаний цукор. Тож віддає перевагу рідкому… і помиляється. Кристалізація - природний процес, який не впливає на якість меду. Швидкість кристалізації залежить від сорту меду і температури у приміщенні, де він зберігається. Кристалізований мед завжди світліший за рідкий. Колір меду залежить від того, з яких рослин зібраний нектар, від швидкості збору нектару. Більшість медів має світле забарвлення, за винятком гречаного (темно-бурий), вересового (від темно-червоного до майже чорного).
Справжній якісний мед майже вдвічі солодший за цукор, а мед від бджіл, яких годували цукровим сиропом, менш солодкий за справжній мед. Важливо, щоб мед був зрілим, тобто відкачаним тільки після того, як бджоли запечатають його воском у стільники. Інакше мед матиме зайву вологу і не зберігатиметься, а бродитиме. Перевірити мед на зрілість просто - він має "намотуватися" на ложку а не стікати з неї як вода. Можна перевірити також за допомогою ножа - мед має стікати з нього рівним струмінчиком, не розриваючись на краплі, а на поверхні меду має утворитися гірка. Остання крапля справжнього меду підтягнеться і "спружинить" назад - до ножа. Зберігати мед найкраще за температури 10-12ºС у провітрюваному сухому приміщенні без доступу світла. Під дією прямих сонячних променів у меді окислюються білки, він темніє і розшаровується. Не варто зберігати мед у відкритому посуді (втрачає аромат), поруч з овочами та продуктами, що сильно пахнуть (мед поглине ці запахи). | |
Переглядів: 359 | |
Всього коментарів: 0 | |